Veilig barbecueën

En ja hoor, de eerste zomerse dagen zijn weer een feit. Dus komen weer heel wat barbecues uit de winterstalling en schaffen bbq-loze gezinnen, aangestoken door de heerlijke geuren die uit andere tuinen overwaaien, een apparaat aan. Maar let op!

Voorzorgsmaatregelen

Spelen met vuur en elektriciteit vraagt om de nodige voorzorgsmaatregelen. Al helemaal in een omgeving waar bijvoorbeeld wind, regen en spelende kinderen soms letterlijk roet in het eten kunnen gooien. Wie een stukje vlees, vis of wat groentes op het buitenrooster wil leggen, doet er verstandig aan om hier van te voren bewust mee om te gaan. Of je nu een barbecue op houtskool, gas of elektriciteit hebt, enig nadenken voorkomt dat een vrolijk samenzijn verkeerd afloopt.

Hete vonken

Het klinkt misschien wat overdreven, toch onderschatten veel mensen de gevaren van open vuur. Wanneer het lang droog is geweest hoeft er maar een zuchtje wind te staan om hete vonken naar een droge struik te vervoeren. Ook een niet stabiel staande bbq, vooral in combinatie met spelende kinderen, levert alle ingrediënten voor een rampscenario. 

Tips van de brandweer

Neem daarom even de tijd om onderstaande tips van brandweer.nl ter harte te nemen en te genieten van een gezellige, smakelijke lente en zomer:

 • Gebruik bij voorkeur briketten: deze zijn veiliger omdat ze geen vonken veroorzaken.
 • Gebruik aanmaakblokjes of –vloeistof en nooit benzine, petroleum of spiritus.
 • Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier.
 • Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond, goed zichtbaar en buiten bereik van kinderen.
 • Scherm de barbecue af met een windscherm. Houd rekening met de windrichting in verband met overwaaien van vonken. Of kies een windvrije plaats.
 • Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van de barbecue.
 • Houd altijd een brandblusser of emmer schoon water bij de hand.
 • Snel doven? Dek een nog brandende of smeulende barbecue na gebruik af met zand.
 • Loop nooit met een brandende barbecue. 
 • Gasbarbecue? Controleer dan de datum op de gasfles en slang en check deze laatste op gaatjes, bijvoorbeeld door er wat zeep op te smeren.
 • Elektrische barbecue? Pas op voor regen om kortsluiting te voorkomen en check het warmte-element op roest en slijtage.

Oh ja: barbecue nooit in huis om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. 

loek verouden
10

Wij zouden wel een 10 willen geven maar dat doe je niet zo gauw. Zeer prettige contacten, niets is te veel of lastig. Wij hadden van vrienden al gehoord hoe hun ervaringen waren.

Jan en Trieneke Veenstra
10

Wij hebben altijd een hele goede en vertrouwde samenwerking. Het zijn hele goede personen met heel veel belangstelling voor hun klanten.

Verkoper van Spiegelstraat 97
9

Goede raadgeving en begeleiding Prettige samenwerking met de betreffende medewerker Wilfried . Alles liep prima

Lees meer
Terug
Recent bekeken