Restschuld leeft nog steeds: regeling moet blijven

Per 1 januari 2018 loopt de regeling af die het mogelijk maakt om hypotheekrente af te trekken over meegefinancierde restschuld. De regeling werd in 2012 ingesteld om mensen met woningen ‘onder water’ te helpen en is eigenlijk nog steeds nodig.

Verlenging

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en De Hypotheekshop zien daarom graag dat de regeling wordt verlengd. Hoewel de huizenmarkt goed op dreef is, zijn er nog altijd mensen die te kampen hebben met restschulden. Deze mensen zouden zijn geholpen als zij nog langere tijd gebruik kunnen maken van de regeling die eerder ook meehielp om de woningmarkt weer vlot te trekken.

Krimpregio’s

Volgens de NVM zijn er namelijk nog veel zogenaamde ‘krimpregio’s’, delen van Nederland die minder in trek zijn bij woningkopers, waar woningen relatief lang te koop staan. De vereniging stelt dat als de regeling wordt afgeschaft, de woningmarkt in deze toch al problematische regio’s vastloopt.

Restschuld

De regeling maakt het namelijk voor meer mensen mogelijk om toch te verhuizen, ondanks een restschuld. Omdat de rente over de financiering van restschulden onder deze regeling fiscaal aftrekbaar is, levert dit lagere maandlasten op dan wanneer dit niet meer het geval zou zijn. In dit laatste scenario zullen veel huishoudens geen woning meer kunnen financieren.

Comsumptieve lening

Dit laatste met name omdat banken een restschuld dan gaan financieren als consumptieve lening met alle nadelen van dien: niet aftrekbaar en getoetst op basis van een fictieve rente in plaats van op de werkelijke lasten. Dit maakt de leencapaciteit fors lager.

Geen optie

Op dit moment staat volgens de NVM nog altijd vijftien tot dertig procent van de woningen ‘onder water’. Verhuis je nog dit jaar dan kun je dus nog gebruik maken van de regeling. Dit is echter vaak geen optie in de krimpregio’s omdat woningen hier al langer te koop staan en verhuizen op korte termijn geen optie lijkt. Vandaar dat NVM en Hypotheekshop pleiten voor een verlenging van de regeling. Zij voorzien dat de regeling vanzelf aan betekenis verliest wanneer de woningmarkt ook in de krimpregio’s verder aantrekt. 

loek verouden
10

Wij zouden wel een 10 willen geven maar dat doe je niet zo gauw. Zeer prettige contacten, niets is te veel of lastig. Wij hadden van vrienden al gehoord hoe hun ervaringen waren.

Jan en  Trieneke Veenstra
10

Wij hebben altijd een hele goede en vertrouwde samenwerking. Het zijn hele goede personen met heel veel belangstelling voor hun klanten.

Verkoper van Spiegelstraat 97
9

Goede raadgeving en begeleiding Prettige samenwerking met de betreffende medewerker Wilfried . Alles liep prima

Lees meer
Terug
Recent bekeken