Internet voor buurtonderzoek

Wie gaat verhuizen naar een nieuwe woonplaats, bijvoorbeeld vanwege een nieuwe woning, wil graag weten welke buurt het beste past. Je kunt natuurlijk een dagje gaan rondrijden, maar begin eens met een ‘diepteverkenning’ op internet.

Eindeloos

De mogelijkheden zijn tegenwoordig eindeloos, zo lijkt het wel. Allerlei zaken rondom het leven in een bepaalde gemeente – tot op wijkniveau vaak – zijn via internet opvraagbaar. Wie hier even voor gaat zitten, kan een eventueel rondje ‘live’ checken beperken tot de best uit de bus komende gebiedsdelen rond de nieuw beoogde locatie. 

Maps

Een echte handigheid in dit kader is Google Maps. Zoom in op de gewenste locatie en kijk wat er allemaal te vinden is aan winkels, scholen, bedrijven, hoe de wegen lopen en of openbaar vervoer gemakkelijk bereikbaar is. Kortom, veel van wat jij zoekt, is hier te vinden.

Locals

Helemaal interessant zijn social media. Lees wat ‘locals’ zeggen over hun buurt. Zoek naar een buurt of gemeente op Twitter, Facebook of Instagram en bekijk posts uit de regio, gemaakt door bezoekers én natuurlijk de bewoners zelf. Misschien wel je toekomstige buren. Activiteitenagenda’s, verslagen van die activiteiten, zaken die er spelen, beoordelingen over winkels, scholen, restaurants etc., het is allemaal waardevolle info voor een nieuwkomer. Zodat je je meteen helemaal thuis voelt. 

Feitjes

Tot slot: ja je voor feitjes, check dan bijvoorbeeld rtlnieuws.nl/buurtfacts. Deze geeft zeer lokale info. Het laatste nieuws over de buurt, afgegeven vergunningen etc. Er is zelfs te zien welke 112-meldingen er actief zijn. Wie zijn of haar mailadres achter laat, wordt netjes op de hoogte gehouden van eventuele wijzigingen of nieuwe toevoegingen op de site. Wil je nog meer cijfertjes, dan kun je natuurlijk het beste aankloppen bij de cijferfabriek van Nederland, het CBS. Op de themasite cbsinuwbuurt.nl is een bulk aan info te vinden: van het aantal inwoners totde gemiddelde WOZ-waarde, van het gemiddeld inkomen tot leeftijden. Zelfs het aantal supermarkten in de buurt is er te vinden. Een groot deel van deze informatie tref je overigens ook aan op funda.nl.

loek verouden
10

Wij zouden wel een 10 willen geven maar dat doe je niet zo gauw. Zeer prettige contacten, niets is te veel of lastig. Wij hadden van vrienden al gehoord hoe hun ervaringen waren.

Jan en  Trieneke Veenstra
10

Wij hebben altijd een hele goede en vertrouwde samenwerking. Het zijn hele goede personen met heel veel belangstelling voor hun klanten.

Verkoper van Spiegelstraat 97
9

Goede raadgeving en begeleiding Prettige samenwerking met de betreffende medewerker Wilfried . Alles liep prima

Lees meer
Terug
Recent bekeken