Herfst en verzekering

De eerste code oranje – geel als je niet langs de kust woont – is alweer uitgevaardigd door het KNMI. Dit keer voor een storm met windstoten tot wel 75 à 100 km per uur, in de kust oplopend tot 120 km/u. Tijd om je verzekering te checken.

Peanuts

Met de beelden van Sint Maarten en het vernietigend spoor van orkaan Irma nog vers op het netvlies is een herfststormpje in ons land natuurlijk peanuts. Maar het is wel de eerste storm van het najaar en dat terwijl de bomen nog volop in het blad zitten. Op dit soort momenten kom je er achter hoe stevig die ene boom nog is. Veel geruk aan zware takken kan leiden tot het afbreken er van. En dan wil je niet dat net jouw dak onder die afbrekende tak ligt. 

Zomerse periode

Je zult ook merken dat alles wat nog in de tuin staat als nalatenschap van de zomerse periode, zoals barbecues, tafels, stoelen, tafelkleden, kussens en parasols het waar kunnen hebben als de wind vrij spel heeft. En als zo’n zomerdingetje nu door je raam naar binnen vliegt of elders in de buurt zijn heil gaat zoeken, dan wordt het een kostenpost. Hetzelfde geldt voor bouwsels die er de test nog niet hebben doorstaan.

Punt drie

Houd vanaf nu de weerberichten dus goed in de gaten en haal alle losse items rondom je huis naar binnen. Punt één omdat dit meer schade kan veroorzaken en punt twee omdat een weggewaaide tuinset meestal niet wordt vergoed door je verzekeraar. Wat ons brengt op punt drie: het is tijd om de polissen van je inboedel- en opstalverzekering er eens goed op na te slaan.

Verzekeringen

In die polissen staat helder omschreven wat verzekerd is in en rond het huis. De opstalverzekering is er grofweg voor schade aan je huis, erfafscheiding, rolluiken, open haard, vastgelegde vloer, brievenbus en een vaste barbecue. Spullen die goed vast staan dus. Alles wat los ligt of staat, van tegels tot tuinhaard en schade in de woning vallen onder de inboedelverzekering, zo stelt financieel medium Wegwijs in een artikel op internet. Daarin staat ook te lezen dat schade aan een schutting op de erfgrens meestal maar voor vijftig procent wordt vergoed. De andere helft is voor de verzekering van de buurman/-vrouw.

Snel melden

Weet dus wat je mag verwachten door de polis te lezen of neem vraag het je verzekeringsagent. Heb je schade? Meld dit dan zo snel mogelijk, maak duidelijke foto’s van de schade, noteer zo precies mogelijk het tijdstip waarop de schade ontstond en ruim vooral niet meteen alles op. Mogelijk stuurt de verzekeraar een expert. Maar hoe goed je ook verzekerd bent: voorkomen is beter dan genezen dus stem alles goed af op het weer.

 

loek verouden
10

Wij zouden wel een 10 willen geven maar dat doe je niet zo gauw. Zeer prettige contacten, niets is te veel of lastig. Wij hadden van vrienden al gehoord hoe hun ervaringen waren.

Jan en  Trieneke Veenstra
10

Wij hebben altijd een hele goede en vertrouwde samenwerking. Het zijn hele goede personen met heel veel belangstelling voor hun klanten.

Verkoper van Spiegelstraat 97
9

Goede raadgeving en begeleiding Prettige samenwerking met de betreffende medewerker Wilfried . Alles liep prima

Lees meer
Terug
Recent bekeken